Contaminantii de ulei hidraulic sunt definiti in linii mari ca orice substanta care afecteaza buna functionare a uleiului. Si aerul intra in aceasta categorie si prin urmare, atunci cand aerul este antrenat in ulei, sunt necesare actiuni corective pentru a preveni deteriorarea atat a uleiului cat si a celorlalte componente din sistemul hidraulic. Aerul poate fi prezent in uleiul hidraulic in patru forme:
Dintre aceste patru forme, aerul antrenat este cea mai problematica. Componentele pre-umplere si o drenare corecta a sistemului hidraulic in timpul pornirii va elimina de obicei aerul liber. Cantitati mici de spuma nu reprezinta o problema in general. Cu toate acestea, in cazul in care cantitati mari de spuma sunt prezente, suficient pentru a cauza un rezervor preaplin, aceasta poate fi un simptom al unei contaminari cu aer mai grave si/ sau probleme de degradare a uleiului. De ce este daunator aerul antrenat? Printre efectele negative ale aerului antrenat se numara si:
Asa cum am aratat mai sus, uleiul hidraulic poate contine pana la 12 la suta aer dizolvat in volum. Anumite conditii pot provoca acest aer dizolvat sa iasa din solutie, rezultand aerul antrenat. Cand temperatura uleiului hidraulic creste sau presiunea statica scade, solubilitatea aer este redusa si se pot forma bule de aer in lichid. Aceasta stare a aerului dizolvat este cunoscuta sub numele de cavitatie gazoasa. Scaderea presiunii statice si eliberarea ulterioara a aerului dizolvat poate avea loc la intrarea in pompa, ca urmare a:
Ingerarea externa Antrenare aerului poate avea loc, de asemenea, prin ingestie din exterior. Ca si cavitatia gazoasa, acest lucru se intampla in mod obisnuit la pompa, ca urmare a:
Prevenirea este mai eficienta decat reparatia Ca toate celelalte probleme hidraulice, o intretinere corespunzatoare a echipamentelor hidraulice va preveni aparitia majoritatii problemelor de contaminare a aerului. La fel ca in toate situatiile in care este necesara o diagnoza, atunci cand se produce o contaminare a uleiului cu aer, este importanta intelegerea problemei si parcurgerea unui proces logic de eliminare pentru a identifica corect sursa problemei. |